Kira Fiyatlarında Gerileme Başladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa süreli kiralamalara yönelik alınan önlemlerin ardından kiralarda gerilemenin başladığını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa süreli kiralamalara yönelik alınan önlemlerin ardından kiralarda gerilemenin başladığını söyledi. 2024'te atılacak adımlarla konut arzının artacağını söyleyen Bakan Şimşek, "Kira fiyatlarındaki katılığın azalması enflasyonu düşürme çabalarımızı destekler nitelikte." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kısa süreli kiralamalara yönelik alınan önlemlerin ardından kiralarda gerilemenin başladığını söyledi. Şimşek, yaptığı açıklamada, "Kısa süreli kiralamalara yönelik düzenlemelerin ardından kiralarda gerilemenin başladığını görüyoruz. Bu, vatandaşlarımız için olumlu bir gelişmedir. 2024'te atılacak adımlarla konut arzının artacağını da öngörüyoruz. Kira fiyatlarındaki katılığın azalması enflasyonu düşürme çabalarımızı destekler nitelikte." ifadelerini kullandı.

2 KASIM'DA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

2 Kasım'da kısa süreli kiralamalara ilişkin mevzuat ve yasal düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair Kanun Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin genel esaslara, izin belgesi düzenlenmesine, idari yaptırımlara ve turizm amaçlı kiralanan konutların tabi olacağı mevzuata ilişkin hükümleri kapsıyor.

İZİNSİZ KİRALAMANIN CEZASI 100 BİN LİRA

Kanun kapsamında izin belgesiz kiralamalarda kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için on beş gün süre verilecek.

1 MİLYON LİRA CEZA VERİLEBİLECEK

Verilen on beş günlük süre sonunda izin belgesi alınmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetine devam edenlere ise 500 bin Türk Lirası idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için bir kez daha on beş gün süre verilecek. Bu sürenin sonunda faaliyetlerin devam etmesi durumunda ise uygulanacak olan idari para cezası 1 milyon Türk Lirası olacak.

KISA SÜRELİ KİRALAMALARIN ÖNÜ ALINACAK

Kanun, kısa süreli kiralamaların önlenmesine yönelik de önemli düzenlemeler içeriyor. Buna göre, bir konut, bir yılda 30 günden fazla turizm amaçlı kiraya verilemez. İşletme belgesi almak için ise konutun, asgari 75 metrekare büyüklüğünde, en az bir yatak odası ve bir mutfağı olması gerekiyor.

KİRA FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Konut fiyatlarındaki artışın ardından kısa süreli kiralamalar da önemli bir sorun haline gelmişti. Özellikle büyükşehirlerde, uzun dönemli kiraya verilebilen konutların büyük bir kısmı kısa süreli kiralamalara sunulmaya başlamıştı. Bu durum, hem konut arzının azalmasına hem de kira fiyatlarının artmasına neden oluyordu.

Kısa süreli kiralamalara yönelik alınan önlemlerin, kira fiyatlarındaki artışı yavaşlatacağı ve hatta düşürebileceği öngörülüyor. Ancak, bu durumun ne kadar etkili olacağı, uygulamanın nasıl işleyeceğine bağlı olacak.