Tıbbi ve aromatik bitkilerin önemi ele alındı

Nilüfer Belediyesi’nin  NİLKOOP ile iş birliği yaparak hazırladığı ve BEBKA’nın 2022 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı’ndan hibe alan  “Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi Projesi” kapsamında eğitimler başladı. ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ülkemizdeki Önemi’ne ilgi büyüktü.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’dan  (BEBKA) 2022 Yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Nilüfer Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi Projesi ile  hibe alan Nilüfer Belediyesi, NİLKOOP ile birlikte yürüttüğü  projeyle ilgili çalışmalara hız verdi.

Nilüfer Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü  ve Strateji Geliştirme Müdürlüğü Nilüfer İnovasyon Merkezi koordinasyonunda  yürütülen proje  kapsamında  Hasanağa Mahallesi’nde  “Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi” nin yer alacağı binanın çalışmaları devam ediyor. 

Nilüfer’de bir ilk olacak olan tesis, Bursa genelindeki  mevcut tesisler arasında da  modern ve teknolojik yapısıyla fark oluşturacak.  Tıbbi ve Aromatik Bitki İşleme Tesisi’nde,  Nilüfer’in çok mahallesinde üretimi yapılan  lavanta, nane, biberiye, adaçayı, ölmez otu, melisa, tıbbi papatya, civanperçemi, ıtır, kekik ve defne gibi tıbbi ve aromatik bitki türleri distilasyon yöntemiyle işlenecek. Distilasyon işlemi sonucunda uçucu yağ, hidrosol elde edilecek. Ayrıca elde edilen uçucu yağ ve hidrosol,  sabun ve krem gibi katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin yanı sıra ilaç, kozmetik ve kimya sanayinde de hammadde olarak değerlendirilecek.