AÇIK
İMSAK'A KALAN SÜRE
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Haziran Ayı Değerlendirme Toplantısı’nda, yangınlar, depremler, BUSKİ tartışmaları ve turizmle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
ESRA CAN
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Haziran Ayı Değerlendirme Toplantısı’nda belediyenin faaliyetlerini kamuoyuyla paylaştı.
Toplantının başlığı “turizm” olurken, Bozbey açılışta kısa bir video gösterimi gerçekleştirdi. CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş’ın da takip ettiği toplantıda konuşan Bozbey, “Birçoğunuzun görmediği alanlarda çalışıp yoğun mesai sarf eden bir kurumuz. Bunu yaparken asla ötekileştirmiyoruz, ihtiyaç olan neresi varsa orada hizmet ediyoruz” dedi ve her projede kurdele kesmediklerinin altını çizdi.
Yangınlara ve Depremlere Dikkat Çekti
Bozbey, Haziran ayında yaşanan orman yangınları ve Gemlik merkezli depremlere değindi. Yangınların nedenleri konusunda vatandaşları sorumluluk almaya çağıran Bozbey, “Evimde ya da iş yerimde kabloları kontrol ettiriyor muyum, bacaları temizliyor muyum, içtiğim sigaranın izmaritini dışarı atıyor muyum gibi sorulara cevap vermeliyiz” ifadelerini kullandı. Ayrıca anız yakmanın bilimsel hiçbir faydasının olmadığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Müdürlüğü’ne caydırıcı cezalar getirmesi çağrısında bulundu.
7 dakikada bir yangın çıktığını belirten Bozbey, itfaiye ekiplerinin durumu kontrol altında tuttuğunu vurguladı. Setbaşı’nda yaşanan yangına itfaiye ekiplerinin 3 dakika içinde müdahale ettiğini belirten Başkan, baca kaynaklı yangınlarda tedbir alınmasının önemine değindi.
BUSKİ Tartışmaları ve Su Stoğu
Suya yapılan zam ve BUSKİ gündemiyle ilgili yaşanan tartışmalara da değinen Bozbey, “Bunu polemik konusu yapmak doğru değil. Bizim hiçbir şeyi saklama gibi bir düşüncemiz yok. Eleştiriye açığız ve bu anlayış devam edecek. Bursa buna alışmalı” dedi. Ayrıca geçmişte yapılan hesapsız dış borçlanmanın BUSKİ’nin mali yükünü artırdığını kaydetti. Bursa’nın 84 günlük suyu kaldığını hatırlatan Bozbey, suyun tasarrufla korunması gerektiğini vurguladı.
“Turistin Bursa’da gecelemesi lazım”
Bursa’da turizmin sadece sayılarla değil; içerik, nitelik ve katılımcılıkla da ölçülmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Bozbey, ‘Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’ni yaşama geçirerek çok yönlü, çok katmanlı bir ortak akıl devrini başlattıklarını söyledi. Bakanlık verilerine göre 2024’ün ilk 4 ayı ile kıyaslandığında 2025’te Bursa’da hem tesise geliş hem de geceleme sayılarının yüzde 15 oranında artığını anlatan Başkan Bozbey, “Bursa gibi dört bir yanı eşsiz güzellikle dolu bir kentin, ortalama kalış süresinin 1.7 gün olması kabul edilemez bir veridir. Hedefimiz, geceleme sayısında ilk etapta 2 tam günü aşmak, sonrasında 3 gecelemeye çıkartmaktır. İşte o zaman gelen turist Bursa’ya döviz de bırakacak. Günlük gelip giden turistler, Bursa’ya bir şey bırakmıyor. Kentimize faydası olmadığı gibi hava kirliliği ve yolları kullanma açısından baktığımızda zarardır. Onun için turistin Bursa’da gecelemesi lazım. İlave tesislere veya eğlence alanlarına gidebiliyor olması lazım. Turizmden beklentilerimizi artıracaksak bu kapıları aralayıp turistin taleplerini yerine getirmeliyiz. Eğlence mekanını hazırlamak, güvenli gezmesini sağlamak zorundayız. Uluslararası ölçekte düzenlediğimiz etkinliklerimizle dünyada ses getirmeye devam ediyoruz” dedi.
“Yenişehir Havalimanı’yla ilgili Balkanlardan gelen talep var”
Fazıl Say’ın İznik’in eşsiz atmosferinde gerçekleştirdiği konserle dünyanın kalbinin Bursa’da attığını belirten Başkan Bozbey, İznik Türküsü’nün, kenti dünya sahnelerinde tanıtacağını, Bursa turizmine somut katkı da sağlayacağını anlattı. Leylek Şenliği’ni de başarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Bozbey, iki gün boyunca 60’ın üzerinde etkinlik yapıldığını, birçok ilden misafirlerin Bursa’ya geldiğini hatırlattı. 2025 Yılı Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı İş Toplantısı ve Teknik Konferansı’nın 20 yıl aradan sonra tekrar Bursa’da yapıldığını dile getiren Başkan Bozbey, 3 gün boyunca yurt dışından ve yurt içinden gelen 500’e yakın misafire Bursa’yı tanıttıklarını söyledi. Bursa’da 7. Fazın kapanışının yapıldığını, 8. Fazın da başlangıcının yapıldığını belirten Başkan Bozbey, bunun da literatüre Bursa Taahhüdü olarak geçtiğini dile getirdi. BEBKA desteğiyle yürütülen ve Türkiye’de bir ilk olan ‘Sürdürülebilir Etkinlik Yönetimi Projesi’nin de önemli olduğunu aktaran Başkan Bozbey, “Sürdürülebilirlik anlayışını tüm festivallerimize, şenliklerimize, organizasyonlarımıza taşıyan yepyeni bir dönemi başlattık. Etkinliklerimiz artık sadece eğlenceli değil. Aynı zamanda çevreye duyarlı, yerel üreticiyi destekleyen ve toplumsal olarak kapsayıcı hale geldi. Biz, Bursamızın insanına, tarihine, kültürüne, doğasına saygılı, gittiği yere değer katan bir turist profili hedefliyoruz. Ayrıca Bursamızın turist profilini çeşitlendirerek, uzun yıllardır kentimize gelmeyen Avrupalı turistler başta olmak üzere, tüm dünya vatandaşlarının kentimizin tarihi ve doğasıyla buluşmasını istiyoruz. Özellikle Düsseldorf uçuşları bizim için anlamlıydı. Yenişehir Havalimanı’yla ilgili özellikle Balkanlardan gelen talep var. Onları da teklif olarak götüreceğiz. Bizler de BBBUS’lar ile bu süreci destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.
“Turizm rotalarını, Visit Bursa ile keşfedin”
‘Yeniden Yeşil Bursa’ vizyonu doğrultusunda Green Destination ile birlikte Bursa’ya özel bir sürdürülebilirlik etiketleme sistemi geliştirdiklerini anlatan Başkan Bozbey, Yeşil Bursa sertifikası adındaki sistemin, uluslararası düzeyde Green Bursa olarak tanıtılacağını açıkladı. Dünyada seyahat ve turizm için standartları belirleyen Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi’ne de üye olduklarını anlatan Başkan Bozbey, “Bu üyelik, Bursamızın, turizmin kurallarını belirleyen aktörlerden biri olacağının da habercisidir. Üyeliğimizin ardından, Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzemiz, sürdürülebilirlik standartları programı kapsamında ‘Öncü Müze’ unvanına layık görüldü. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak kurduğumuz ‘Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’yle bu dönüşümü desteklemiş oluyoruz. Hedeflediğimiz turist kitlelerinin beğeni ve tercihleri doğrultusunda, pek çok rotayı turizm sektörünün hizmetine sunmak için çalışmaktayız. Bu rotaların ayrıntılarını Visit Bursa adlı dijital uygulamayla keşfedebilirsiniz. Bu adımla birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi, akıllı turizm vizyonunu kurumsal bir belgeyle tanımlayan Türkiye’deki ilk yerel yönetim olma niteliğini taşıyacak. Avrupa Komisyonu tarafından verilen ‘Avrupa Akıllı Turizm Başkenti 2026’ ödülü için de başvurumuzu yaptık. ICF tarafından 2025 yılının ‘En akıllı 7 topluluk’ listesine ikinci sıradan girerek finalistlerden biri olduk” dedi.
Körfez seferleri 5 Temmuz’da başlıyor
Gemlik, Mudanya, Karacabey, İznik ve Orhangazi ilçelerindeki sahil, plaj ve kıyılarda gerekli temizlik ve bakım çalışmalarını yaparak yaz turizmine hazır hale getirdiklerini ifade eden Başkan Bozbey, “Geçen sene başlattığımız körfez seferlerini bu yıl da geliştirerek devam ettiriyoruz. Seferlerimiz saatli ve tarifeli olarak 770 kişi kapasiteyle 5 Temmuz itibariyle başlayacak. Böylece vatandaşlarımız, Marmara Denizi’nde yaz sezonunu keyifle geçirebilecekler. İleride her gün körfez içerisinde ulaşımı sağlama hedefimiz var. 26-28 Eylül tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz 4. Uluslararası Bursa Gastronomi Festivali’ne hazırlanıyoruz. Bu festival sayesinde Bursamızı bir gastronomi kenti haline getirmek için çalışıyoruz. Bursa Gastronomi Haritası projemizle de ‘en iyi nerede yenir?’ sorusunun cevabını, kentimizin en nitelikli lezzet duraklarını tespit ederek veriyoruz. Oluşacak harita, hem gastronomi turistleri için yol gösterici olacak hem de kentimizin marka değerini güçlendirecek” diye konuştu.
“Balibey Han’ı 90 günde boşaltın dendi”
Balibey Han’ın zemin katında Bursa Gastronomi Merkezi yaparken bir engelle karşılaştıklarını açıklayan Başkan Bozbey, şunları söyledi;
“Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü önceki gün bir yazı göndermiş. Diyor ki ’90 gün içerisinde Balibey Han’ı terk edin’. Orada Bıçak Müzesi’ni açtık. Balibey Han’ı toparladık. Gastronomiyle alakalı bir çalışma yapıyoruz. İletilen yazıda, turizm yatırım belgesi ve turizm işletme belgesinin alınmaması gerekçe gösterilerek Balibey Han kira protokolümüz feshedilmiştir ve 90 gün içinde yapıyı boşaltmamız talep edilmektedir. 22 sene boyunca bu karar alınmamış ve alınamamış. Biz geldiğimiz o günden bu yana proje üretiyoruz. Oradaki işletmeyi çıkartmakla uğraşıyoruz. Onu çıkardıktan sonra kendi projemizi uygulamayı ve belgeyi almayı hedeflerken bize ‘terk et’ diyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne sorarım. 22 sene buna niye müsaade ettin? Konuyu Bursalıların takdirine bırakıyorum. Hem kadın kooperatiflerinin faydalanacağı hem de Bursa gastronomisinin olacağı, gelen turistin zaman geçireceği, müzeyi de gezeceği bir alanı oluşturmaya çalışırken gelen yazı budur. Bu konuyu Valimizle de görüşeceğim. Bu yaklaşımı insani olarak Bursalılar ve turizm açısından doğru bulmuyorum”.
GÜNDEM
10 gün önceGÜNDEM
17 Temmuz 2025EKONOMİ
17 Temmuz 2025GENEL
17 Temmuz 2025GÜNDEM
17 Temmuz 2025GÜNDEM
17 Temmuz 2025GÜNDEM
17 Temmuz 2025