DOLAR 38,8949 0.36%
EURO 43,4533 -0.25%
ALTIN 3.999,77-0,80
BITCOIN 40724801,68%
Bursa
15°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Sempozyumu başladı

Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Sempozyumu başladı

ABONE OL
25 Nisan 2025 15:16
Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Sempozyumu başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ŞULE BAYDAR

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Tarih Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen “Osmanlı’dan Günümüze Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Uluslararası Sempozyumu” başladı. İki gün sürecek sempozyumda, kentin emek, üretim ve sanayi geçmişi akademik sunumlarla değerlendiriliyor.

BURSA’DA EMEK VE ÜRETİM TARİHİ MASAYA YATIRILDI

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Tarih Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen “Osmanlı’dan Günümüze Bursa Emek ve Endüstri Tarihi Uluslararası Sempozyumu” Bursa Miras ve Kent Araştırmaları tarafından organize edildi. Etkinlik, Bursa Atatürk Kültür Merkezi Merinos Yerleşkesi Hüdavendigar Salonu’nda başladı.

Açılış konuşmalarını Prof. Dr. Nurşen Gürboğa, Doç. Dr. Güney Özkılınç, Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yaptı. Sempozyumun ilk gününde üç oturum düzenleniyor. Oturumlarda Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan dönemde Bursa’da emeğin dönüşümü, sanayileşme politikaları, üretim yapıları ve iş gücü ilişkileri ele alınıyor. Akademik sunumlara paralel olarak düzenlenen yuvarlak masa toplantılarında ise katılımcılar deneyimlerini paylaşıyor.

BURSA SANAYİSİNDE TARİHSEL GELİŞİMİN ROLÜ

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Nurşen Gürboğa, Bursa’nın sanayi tarihindeki yerine dikkat çekti. Gürboğa, kentin ipekçilikten otomotive uzanan üretim geçmişini değerlendirdi. 1960’larda başlayan otomotiv üretiminin, iş gücü yapısında dönüşüm yarattığını belirten Gürboğa, tekstil, makine, beyaz eşya, gıda ve tarım gibi sektörlerdeki üretim kapasitesine değindi.

BURSA, EMEĞİYLE KALKINMAYA KATKI SUNDU

Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Doç. Dr. Güney Özkılınç ise Bursa’nın emek tarihindeki önemine işaret etti. Özkılınç, Merinos Fabrikası’nın görsel ve yazılı tüm arşivinin dijital ortamda toplanacağını duyurdu. Konuşmasında, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan dönemdeki eksik kalan yönlerin bu çalışmalarla tamamlanacağını belirtti. Ayrıca, sanayi ve kültür kimliğinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Özkılınç, emek tarihine dikkat çekti.

TARIM VE SANAYİ BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMELİ

Bursa Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Aksoy da konuşmasında kalkınmada tarım ve sanayinin bir arada düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Aksoy, Bursa’nın hem tarım hem sanayi üretimiyle kalkınmaya katkı sunduğunu belirtti. Endüstrileşme ve emek boyutunun tarihsel süreçteki yerini önemsediklerini dile getiren Aksoy, sempozyumun bu açıdan verimli sonuçlar doğurmasını beklediklerini söyledi.

BOZBEY: “GELECEĞİ PLANLARKEN GEÇMİŞİ GÖZ ARDI ETMEYELİM

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, konuşmasında kentin üretim geçmişine ve kültürel mirasına dikkat çekti. Bozbey, “Bursa hem endüstriyel anlamda liderlik yapan hem de kişilerin haklarının korunması ve sendikalaşma konusunda önemli adımlar atılan bir kent” dedi.

Bursa’nın yalnızca Osmanlı’dan bugüne değil, 8500 yıllık geçmişine de dikkat çekilmesi gerektiğini belirten Bozbey, Gölyazı ve Aktopraklık gibi yerleşimlerin de bu bağlamda incelenmesini önerdi. Bozbey, “Bursa’nın her bir değerine sahip çıkmak ve bunları gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin sorumluluğu” ifadelerini kullandı.

Kentin geleceğini planlarken, geçmişten gelen emek ve endüstri ilişkilerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Bozbey, “Bursa’nın geçmişinde var olan emek ve endüstri ilişkilerini de bu planlamaların içine katmamız gerekiyor ki Bursa’nın geleceğine yön verelim” dedi. Katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Bozbey, sempozyuma katkı sunan konuşmacılara günün anısına hediyelerini de takdim etti.


En az 10 karakter gerekli





HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r