SUDE FİLİZ
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Yıldırım Beyazıd Salonu’nda düzenlenen toplantıya, İl Tarım Müdürü İbrahim Acar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin, Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, Harmancık Belediye Başkanı Yılmaz Ataş, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası başkanı Fevzi Çakmak katılım sağladı.
İl Tarım Müdürü İbrahim Acar, Bursa’nın tarım alanında Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğunu belirterek, “Nüfus bakımından Türkiye’nin dördüncü büyük şehri olan Bursa, sanayi şehri olarak biliniyor. Ancak tarımsal anlamda da Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisidir” dedi.
Hayvansal üretimde de özellikle modern tesislerimizle süt üretiminin yüzde 25’ini sağladıklarını ifade eden Acar, “Hayvancılık anlamında da oldukça gelişmiş durumdayız” dedi.
Bursa’nın su ürünleri üretiminde de Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olduğuna dikkat çeken Acar, “115 kilometre kıyı şeridi ile toplamda 13 bin ton su ürünleri üretimi yapıyoruz” dedi.
Bursa’nın tarımsal potansiyelini daha da geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Acar, “Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürüttüğümüz projelerle tarım sektörüne önemli katkılar sağlıyoruz. Bu işbirliğinin önümüzdeki dönemde de artarak devam etmesini temenni ediyorum” dedi.
Acar, konuşmasının sonunda katılımcılara teşekkür etti.
Akıllı tarım uygulamaları, hibeli fide fidan desteği, tarım pazarları, kırsal kalkınma projeleri ve kooperatiflere destek gibi projelerle tarımsal üretimin artırılması ve çiftçilerin gelirlerinin yükseltilmesi hedefleniyor.
Aktaş, konuşmasında, tarım sektörünün Bursa için çok önemli olduğunu belirterek, “Bursa, tarih boyunca hep tarımla iç içe olmuştur. Evet, sanayi karakteristiğimiz ön planda. Turizm son yıllarda gelişen bir dal. Bu nedenle Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak tarım alanında yeni projeler ve çalışmalar yürütüyoruz. Tarım potansiyelimizi en üst seviyeye çıkarmak ve tarım gelirlerimizi en yükseğe taşımak için çalışıyoruz” dedi.
Aktaş, Bursa’nın tarım alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, “Gemlik zeytinyağlısından şeftalisinden çileye kiraza varana kadar değerli ürünlerimiz var. Avrupa Birliği’ne müracaat yapıyoruz. Ayrıca Türkiye’nin en kaliteli, en leziz ahududu yaban mersini, böğürtlenli bezelyesi dört buçuk su gitti bunların. Türkiye çapında birinci sırada olan ürünlerimiz var” ifadelerini kullandı.
Aktaş, konuşmasında, 2023 yılında kadın kooperatiflerinden 97 bin adet salça, erişte, tarhana, zeytinyağı gibi el emeği ürünler satın alarak, onların güçlenmelerini sağladıklarını belirtti. Ayrıca, şehirde faaliyet gösteren ve Bursa Balıkçılar Birliği’ne kayıtlı balıkçıların çalışma koşullarını iyileştirmek amacıyla 148 tekne için balıkçı barınağı inşa ettiklerini ve 250 zeytin üreticisinden oluşan zeytin hasat örgütü kurarak, bu işi dünya geneline yayacaklarını söyledi.
Aktaş, 2023 yılında çiftçilere soğutma tankı, salça makinesi, ceviz soyulma makinesi, tohum serpme makinesi gibi 650 tarım aleti ve makinesini dağıttıklarını, ayrıca 58 bin 400 metrekare çilek balçı malzemesi ve 402 bin 900 metre damla sulama borusu ile üreticileri desteklediklerini kaydetti.
Aktaş, 2024 yılı itibariyle hayata geçirecekleri tarım alanındaki önemli projelerden de bahsetti. Bu kapsamda, arıcılıktan balıkçılığa, salça makinesinden sütüne kadar pek çok noktada desteklere devam edeceklerini, ayrıca yeni ürünlerle de açılımlar yapacaklarını ifade etti.
Aktaş, konuşmasını şu sözlerle tamamladı; “Tarım bizim için olmazsa olmazdır. Biz, tarım alanında yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla, Bursa’yı Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri haline getireceğiz.” dedi.
EKONOMİ
21 Aralık 2024GENEL
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024SPOR
21 Aralık 2024GÜNDEM
21 Aralık 2024