DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 3379497-1,61%
Bursa

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Beyin tümörü ameliyatları artık eskisi kadar riskli değil

Beyin tümörü ameliyatları artık eskisi kadar riskli değil

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, beyin tümörleri, cep telefonunun etkileri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

ABONE OL
12 Aralık 2023 14:13
Beyin tümörü ameliyatları artık eskisi kadar riskli değil
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, beyin tümörleri, cep telefonunun etkileri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Beyin tümörü, beyinde anormal hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyerek kitle oluşturmasıdır. Beyindeki anormal hücreler, beyni rahatsız edip ezebildiğini ya da hiçbir sorun yaratmayabilir.

Beyin tümörlerinin nedenleri arasında genetik faktörler, radyasyona uzun süre maruz kalmak, çevresel faktörler, şekerli gıdadan fazla tüketmek, alerji geçmişi ve vücudun başka bir noktasında kanserli bir dokunun olması gibi faktörler gösterilmektedir.

Beyin tümörlerinin belirtileri, beynin neresinde olduğuna göre değişiklik gösterir. En sık görülen belirtiler arasında baş ağrısı, sara nöbeti, dengesizlik, görme sorunu, hormonal değişiklikler, dengesizlik ve baş dönmesi yer alır. İleri evrelerde beyin tümörü bilinç bulanıklığı, bilinç değişikliği, koma hâli, felç gibi ciddi sorunlara da neden olabilir.

Cep telefonunun yaydığı radyasyon, beyin tümörüne sebebiyet vermemektedir. Bu bağlamda düşünülüldüğü zaman evimizdeki mikrodalga fırın, radyo, televizyon gibi teknolojik aletler de az miktarda da olsa radyasyon yaymaktadır. Ancak burada anahtar olan kelime iyonize radyasyondur. Yani bir x-ray ışını yayan tomografi gibi cihazlardan yayılan ışınlar, beyin tümörüne sebebiyet verebilir.

Beyin tümörü teşhisi, hastanın anlattıkları ve nörolojik muayenesi ile başlar. Eğer bu iki olgudan beyin tümörünü andıran bulgulara erişilirse mutlaka ilaçlı bir beyin MR’ı görmek gerekir. 100’ün üzerinde çeşitte beyin tümörü vardır. Her çeşidin de kendine göre bir tedavi modalitesi vardır. Bazı beyin tümörlerine direkt ameliyat etmek gerekir, bazı beyin tümörlerine ışın tedavisi vermek gerekir. Hangisinin veya hangilerinin beraber seçileceğine hastanın hem muayene bulgularına hem de MR görüntülerine göre karar verilir.

Beyin tümörü ameliyatları, günümüzde yüksek teknolojiyle beraber ölüm riskleri yüzde 1’in altına düşmüştür. Bazı beyin tümörlerinin ameliyatla tamamen sonlandırıldığı, tam bir tedavi yapıldığı, hayatı boyunca da hastanın bununla ilgili herhangi bir sorunla karşılaşmadığı tümör çeşitleri de mevcuttur.

Günümüzde beyin tümörü ameliyatlarının düşük riskli olmasının sebeplerinin nöron monitörizasyon, nöronavigasyon ve mikroskop gibi yüksek teknoloji içeren cihazların kullanılması olduğunu belirten Op. Dr. Emre Ünal, yüksek teknoloji ile yapılan beyin ameliyatları sonrasında yüzde 90’ın üzerinde başarı oranı olduğunu, hastaların bir gün sonra yürüyüp iki üç gün içerisinde de taburcu olabilecek hâle gelebildiğini sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r